Početak / Biografije političara / Aleksandar Vučić Biografija

Aleksandar Vučić Biografija

Aleksandar Vučić je rođen 05. marta 1970. godine u Beogradu. Nakon završene Osnovne škole “Branko Radičević” i Zemunske gimnazije u rekordnom roku je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Kao jedan od najboljih studenata generacije bio je i stipendista “Fondacije za razvoj naučnog podmlatka”. Paralelno sa učenjem Vučić je obavljao i fizičke poslove, od rada na građevini do obavljanja ugostiteljskih poslova.

Nakon završenih studija, godinu dana je proveo u Brajtonu gde je usavršavao engleski jezik. Radio je kao novinar na “Kanalu S” na Palama, a 1992. i 1993. godine je vodio vesti na engleskom jeziku, kao i intervjue i reportaže. Uprkos agresivnoj retorici, Vučić nije učestvovao i borio se u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

1993. godine Aleksandar Vučić pristupa Srpskoj radikalnoj stranci i ubrzo biva izabran za poslanika u skupštini Republike Srbije. 1995. godine, sa 24. godine on postaje i njen generalni sekretar.

Nakon pobede na lokalnim izborima u Zemunu 1996. godine Aleksandar Vučić postaje direktor Sportsko-poslovnog centra “Pinki”, međutim dve godine kasnije, 24. marta 1998. godine Aleksandar Vučić daje ostavku na mesto direktora “Pinkija” i postaje ministar za informisanje u Vladi koju čine SPS,SRS i Jul. U ovom periodu Vučić je bio na javnoj listi osoba kojima je bio zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Vučić je za poslanika u Saveznoj skupštini SRJ biran tri puta, u februaru 1998., maju 2000. i na saveznim izborima 24. septembra 2000.

2004. godine Aleksandar Vučić se kandiduje za gradonačelnika Beograda sa motom kampanje “Vučić za metropolu”. U prvom krugu je osvojio 29% glasova, a u drugom 48.4% glasova.

15. septembra 2008. godine nakon sukoba čelnih ljudi SRS, Aleksandar Vučić odlučuje da se priključi osnivanju Srpske napredne stranke. 21. oktobra 2008. na izbornoj skupštini SNS, Aleksandar Vučić je izabran za zamenika predsednika Srpske napredne stranke.

2012. godine biva izabran za predsedika Srpske napredne stranke.

Aktuelni premijer Republike Srbije.

Vučić je oženjen, novinarkom Ksenijom ima dvoje dece, sina Danila i ćerku Milicu.

Komentari

komentara
Warning: mysql_num_fields() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/eizbori/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3026

Pogledajte i ovo:

mandati

Najnoviji rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji 2016

29.04.2016 CIRKUS: Izbori još nisu gotovi, rezultati tek nakon Uskrsa RIK je večeras, na osnovu …