Početak / Biografije političara / Dragoljub Mićunović Biografija

Dragoljub Mićunović Biografija


Dragoljub Mićunović je rođen 14. jula 1930. godine u selu Merdaru u blizini Kuršumlije. Predsednik je političkog saveta Demokratske stranke i jedan od osnivača Demokratske stranke.
Mićunović je završio gimnaziju u Prokuplju 1950. godine, da bi nakon toga upisao filozofiju na Filozofskom faklutetu u Beogradu gde je i diplomirao 1954. godine. Sa osamnaest godina Dragoljub Mićunović je poslat na Goli otok gde je proveo dvadeset meseci. Nakon završenog fakulteta, radio je kao profesor filozofije i psihologije u Kruševcu, da bi početkom šezdesetih godina prošlog veka postao asistent na katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, međutim 1975. godine on je zajedno sa još sedam profesora udaljen sa Filozofskog fakulteta zbog “političke nepodobnosti” i organizacije studentskih demonstracija. Nakon toga je nekoliko godina proveo u Nemačkoj, da bi se 1983. godine vratio u zemlju.
1989. godine Dragoljub Mićunović je učestvovao u osnivanju Demokratske stranke, da bi godinu dana nakon toga izabran i za predsednika iste. Ubrzo su usledili prvi višestranački izbori na kojima je izabran za poslanika u Skupštini Srbije. 1994. godine je smenjen sa pozicije predsednika Demokratske stranke, a 1996. formira novu stranku pod nazivom “Demokratski centar” i postaje poslanik koalicije “Zajedno”.
Bio je jedan od inicijatora ujedinjenja srpskih opozicionih stranaka u Demokratsku opoziciju Srbije. Dolaskom DOS-a na vlast 2000. godine Mićunović postaje predsednik veća građana. 2003. nakon ukidanja SR Jugoslavije, Mićunović je izabran za predsednika skupštine SiCG.
2003. se pojavljuje kao predsenički kandidat na neuspelim izborima, gde je u prvom krugu dobio manje glasova od Tomislava Nikolića ispred Srpske radikalne stranke. Te godine je takođe izabran za poslanika u srpskom parlamentu, a 2004. postaje poslanik i u Skupštini SiCG. Reizabran je za poslanika na vandrednim izborima u januaru 2007. i maju 2008. godine. Trenutno obavlja funkciju predsednika političkog saveta Demokratske stranke.

Komentari

komentara
Warning: mysql_num_fields() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/eizbori/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3026

Pogledajte i ovo:

mandati

Najnoviji rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji 2016

29.04.2016 CIRKUS: Izbori još nisu gotovi, rezultati tek nakon Uskrsa RIK je večeras, na osnovu …