Početak / Izbori 2016 / Istraživanje eizbori.com predsednički izbori: Tadić vodi ispred Nikolića, Stanković moguće iznenađenje

Istraživanje eizbori.com predsednički izbori: Tadić vodi ispred Nikolića, Stanković moguće iznenađenje

Prema eksluzivnom istraživanju koje je za portal eizbori.com napravila renomirana regionalna istraživačka agencija aktualni predsednik Srbije Boris Tadić je u predsedničke izbore ušao s blagom prednošću nad najjačim protivkandidatom Tomislavom Nikolićem. Telefonska (CATI) anketa sprovedena je od 2. do 5. aprila na slučajnom i nacionalno reprezentativnom uzorku od 1000 punoletnih građana Srbije.

Boris Tadić tako ima 31,6%, a Tomislav Nikolić 29,7% što je minimalna razlika na početku predsedničke trke. Slede ih Ivica Dačić sa 12,4%, Vojislav Koštunica 9,1%, Vojislav Šešelj (kad bi se kandidovao) sa 8,1% i Čedomir Jovanović sa 5,9%.  Na ostale kandidate odlazi preostalih 3,1%.

Anketa predsednički izbori 2012. IRI – Tadić vodi pred Nikolićem, Stanković raste

Treba da napomenemo da je anketa rađena u trenutku dok se nije znalo da će dr. Zoran Stanković, aktuelni ministar zdravstva, biti predsednički kandidat URS-a. Gornji rezultati su dobijeni ako gledamo samo sigurne i verovatne birače bez neodlučnih kojih je u ovom trenutku 12,2%. S obzirom na popularnost dr. Stankovića i izostanak Vojislava Šešelja iz predsedničke trke, postoji ozbiljni potencijal kojim bi Stanković mogao da ugrozi Dačića na trećem mestu.

EKSKLUZIVNO – Istraživanje eizbori.com DS i SNS izjednačeni, sledi SPS, cenzus prelaze Preokret, SRS, DSS i URS

EKSKLUZIVNO – Istraživanje eizbori.com: Srbija ide u krivom smeru, hitno treba novu Vladu

Drugi krug predsedničkih izbora izvestan

Ono što je vrlo izvesno jeste da ćemo da gledamo 2. krug izbora, te da će oba kandidata morati tražiti glasove i podršku svojih protivkandidata za pobedu, a što će verovatno uticati i na formiranje buduće vladajuće koalicije. Rezultati se očekivano ne podudaraju sa rezultatima istraživanja za parlamentarne izbore koje smo objavili pre dva dana, jer su predsednički izbori posve personalizirani i birači biraju osobu, ne stranku ili koaliciju.

U sledećih nekoliko dana objavićemo detaljno preostale rezultate vezane za popularnost političara i bitna pitanja za građane Srbije na izborima 6. maja. Razlog više da nas redovno posećujete – pogledajte i druga istraživanja koja smo dosad preneli.

Rezultate istraživanja za parlamentarne izbore pročitajte u vesti – EKSKLUZIVNO – Istraživanje eizbori.com DS i SNS izjednačeni, sledi SPS, cenzus prelaze Preokret, SRS, DSS i URS.

Komentari

komentara
Warning: mysql_num_fields() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/eizbori/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3026

Pogledajte i ovo:

5e2adf0c2066b00ee574aed067c87859

RIK: Sva biračka mesta otvorena na vreme

Republička izborna komisija saopštila je da su sva biračka mesta na kojima se danas ponavljaju …