Početak / Izbori 2016 / Istraživanje: Za koga će glasati mladi u Srbiji na izborima 2012.

Istraživanje: Za koga će glasati mladi u Srbiji na izborima 2012.

Ambasada Nemačke u Srbiji pokrenula je projekt “Glasam za sebe 2012”, sa ciljem da što više mladih koji prvi put izlaze na glasanje motiviše da izađu na opšte izbore 6. maja. Istraživanje koje je sproveo Centar za novu politiku pokazalo je će 65 posto mladih starosti između 18 i 35 godina glastai, dok će 29 posto to verovatno učiniti.

Istraživanje eizbori.com DS i SNS izjednačeni, sledi SPS, cenzus prelaze Preokret, SRS, DSS i URS

Anketa izbori 2012. IRI – SNS vodi, Preokret, URS i DSS iznad cenzusa, Dveri prvi put prešle cenzus

Istraživanje eizbori.com predsednički izbori: Tadić vodi ispred Nikolića, Stanković moguće iznenađenje

Dr Mihael Erke, direktor Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji, podsetio je da su mladi u velikoj meri deo aktivnosti ove fondacije, ali i istakao da je on iznenađen mnogim rezultatima istraživanja. Kako je dodao, mladi u Srbiji smatraju da se nakon 5. oktobra nije desila društvena promena, već politička. Prema njegovim rečima, srpska omladina je isključena i to od prethodnih, starijih generacija, koje su se borile protiv režima Slobodana Miloševića, ali i od samog sveta, “na način da nije povezana sa drugim pokretima mladih”.

Đorđe Vuković iz CeSID-a naveo je da su dominantniji mladi koji imaju konzervativne ideje, ali i da su organizovaniji i imaju socijalnu potporu. Vuković je rekao da se sada ništa ne može učiniti, jer treba napraviti novi društveni sistem za šta je potrebno dosta vremena. Iako se očekuje da će veliki broj mladih izaći na predstojeće izbore, razvijena je veoma negativna slika o političkim partijama i akterima u Srbiji. Veoma mali je broj onih koji zaista veruju u ideje i iskrene namere političkih aktera. U skladu sa tim, mladi ne pokazuju poverenje ni prema rukovodstvu, ni prema institucijama u Srbiji, smatrajući da se odluke ne sprovode u skladu sa interesima građana.

Za većinu mladih u Srbiji ni dometi petooktobarskih promena nisu veliki, “jer je sve ostalo isto, samo su jedni zamenili druge”. Zanimljivo je da se, kako je vreme odmicalo, smanjivalo i zadovoljstvo građana radom različitih vlada. I pored visokog broja neopredeljenih, po mišljenju mladih, najbolje se živelo za vreme pokojnog premijera Zorana Đinđića, međutim, kako se nezadovoljstvo “nagomilavalo” svih godina, mladi smatraju da se najgore živi danas u vreme Vlade Mirka Cvetkovića. Zanimljivo je i da, kada je reč o odlikama političkih lidera, harizma i dugogodišnje iskustvo na političkoj sceni nisu karakteristike koje su od bitnog značaja za mladu populaciju.

Iako po pitanju aktuelnih izbora mlada populacija ima načelno pozitivan stav, budući da polovina sigurno izlazi na izbore, ona nije naročito otvorena da izlaže svoje stranačko opredeljenje, s obzirom na to da je na ta pitanja bilo spremno da odgovori samo 29 odsto ispitanika, što čini oko 40 odsto od ukupnog broja mladih koji će se i zaista pojaviti na izborima. Ipak, u kategoriji onih koji su rekli svoje izborno opredeljenje prednjače DS sa 31 odsto podrške i SNS sa 24% podrške.

Za njima sledi LDP koji ima 10 procenata od broja onih koji su rekli svoje izborno opredeljenje, potom SRS sa 8, URS i SPS sa po 6, DSS sa 3 i 12 odsto ispitanika je navelo neku drugu stranku. Za ovu kategoriju ispitanika možemo reći da imaju čvrst stranački stav i da čine jezgro stranačke podrške navedenim političkim strankama.

Detaljan izveštaj s više informacija o samom istraživanju skinuti s weba Danasa.

Pogledajte i druga istraživanja koja je sproveo ili preneo portal eIzbori

EKSKLUZIVNO – Anketa predsednički izbori 2012. IRI – Tadić vodi pred Nikolićem, Stanković raste

Istraživanje eizbori.com: Srbija ide u krivom smeru, hitno treba novu Vladu

Istraživanje portala eIzbori o popularnosti političara: Zašto Tadić želi Dačića za premijera, Cvetković izgoreo

Izvor: Danas

Komentari

komentara
Warning: mysql_num_fields() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/eizbori/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3026

Pogledajte i ovo:

5e2adf0c2066b00ee574aed067c87859

RIK: Sva biračka mesta otvorena na vreme

Republička izborna komisija saopštila je da su sva biračka mesta na kojima se danas ponavljaju …