Početak / Izbori 2016 / Izbori 2012: Glasanje na Kosovu

Izbori 2012: Glasanje na Kosovu

07: 00 Otvorena biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću

U Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću gde se glasa samo za poslanike u Skupštini Srbije i predsednika Republike u sedam sati su otvorena biračka mesta i glasanje protiče bez problema. Kako je i najavljeno zbog održavanja parlamentarnih, lokalnih i
predsedničkih izbora u Srbiji, na severu Kosova povećano je prisustvo predstavnika međunarodnih misija i kosovskih policajaca.

07:49 Izborni materijal stigao u Gračanicu

Izborni materijal stigao je u Gračanicu i u toku je njegova priprema za izborni proces, posle čega će biti otvoreno svih devet mesta za glasanje u ovom gradu.  Prema izjavi portparola OEBS Nikole Gaona dopisniku Bete do kašnjenja je došlo iz tehničkih razloga.

Portparol je rekao da ima informacije da su u Gnjilanju i Mitrovici otvorena biračka mesta i da je glasanje u toku. Na Kosovu ima 90 biračkih mesta na 27 lokacija.

 

07:57 Glasanje počelo,desetak neupisanih u spiskove

U Kosovskoj Mitrovici počelo je glasanje za parlamenarne i predsedničke izbore u Srbiji koje organizuje OEBS.

Na jednoj izbornoj kutiji na biračkom mestu u Osnovnoj školi pored oznake OEBS istaknuta je i zastava Srbije. Desetak građana protestvovalo jer nije upisano u biračke spiskove premda su,kažu, ranije na istom mesto glasali.

 

08:00 Glasanje za odbornike u Zvečanu i Zubinom Potoku

Biračka mesta otvorena su jutros i u  Zvečanu i Zubinom Potoku, a građani se izjašnjavaju o kandidatima za novi saziv Skupštine Srbije, predsednika države i odbornike u skupštinama opštine kojima su istekli mandati.

Opštinske izborne komisije odlučile su da se na lokalnim izborima glasa u posebnim objektima i prostorijama, kako ne bi došlo do ugrožavanja izbornog procesa na predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se na Kosovu odvijaju u organizaciji OEBS-a.

Birački odbori za lokalne izbore sastavljeni su od predstavnika svih političkih partija koje su prijavile liste sa kandidatima, a imenovani su predesednici, njihovi zamenici i članovi odbora.

U Zubinom Potoku odštampano je oko 5.000 glasačkih listića, a za 31 mesto u lokalnom parlamentu nadmetaće se više od 90 kandidata sa lista koje su predale Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka. Glasa se na 24 biračkih mesta.

U Zvečanu ima ukupno 10 biračkih mesta. U birački spisak upisano je oko 7.800 birača, a u lokalnoj skupštini ima 27 odborničkih mesta. Liste su predali URS – Stojanka Petković, DŠ, koalicija SPS-PUPS, Srpska radikalna stranka i SNV – Milan Ivanović i na njima ima 117 kandidata.

 

08:40 Izbori u Gračanici kasnili 40 , u Lapljem selu 15 minuta

Biračka mjesta u Gračanici i u Lapljem Selu kod Prištine otvorena su jutros sa zakašnjenjem, jer nije na vreme dostavljen izborni materijal, javio je dopisnik Srne.

U školama Kralj Milutin u Gračanici i Knez Lazar u Donjoj Gušterici glasanje je počelo sa zakašnjenjem od 40 minuta, dok je otvaranje biračkih mesta u školi u Lapljem Selu kod Prištine kasnilo sat i 15 minuta.

U Gračanici glasaju birači iz Gračanice, Sušice i Babovca, kao i Srbi iz naselja Devet Jugovića, Lebane, Gornja i Donja Brnjica, koja su udaljena 15-ak kilometara od Gračanice.

Na biračkom mestu u Gračanici glasaće i birači iz sela Slivovo na putu prema Novom brdu, dok će u Gušterici u školi Knez Lazar pravo glasa moći da iskoriste Srbi sa područja opštine Lipljan, jer ovaj birački centar pokriva desetak srpskih sela u prečniku od 20-ak kilometara.

Na biračkom mjestu u Lapljem Selu glasaju birači iz Čaglavice, Preoca, Lapljeg Sela, Prištine i Uroševca. U OEBS-u kažu da će glasanje biti produženo za onoliko vremena koliko se kasni sa otvaranjem biračkih mesta.

 

09:00 U Bujanovcu i Preševu otvorena sva biračka mesta

Prema podacima opštinskih izbornih štabova u opštinama Bujanovac i Preševo su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mesta i glasanje teče bez problema.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Bujanovcu Faruš Isljami izjavio je za agenciju Beta da je jedini problem u toj opštini bilo kašnjenje od jedan sat u otvaranju biračkog mesta u selu Čar, ukopnenoj zoni bezbednosti, gde će glasanje biti produženo do 21.00 sat.

U opštini Bujanovac pravo glasa ima 39.022 birača, a na lokalnim izborima učestvuje sedam izbornih lista, od kojih su četirialbanskih partija, sedam srpskih stranaka, grupa građana i koalicija i dve romske partije.

Skupština opštine Bujanovac ima 41 odborničko mesto, a od 2002. godine u lokalnom parlamentu vladajuću većinu formiraju albanske partije.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Preševu Zećir Mistari rekao je agenciji Beta da su u toj opštini sva biračka mesta otvorena na vreme i da glasanje protiče bez problema.

U opštini Preševo upisano je 34.368 birača koji glasaju na 38 biračkih mesta, a na lokalnim izborima učestvuje osam izbornih lista za 38 odborničkih mesta u lokalnoj skupštini. Kandidovane su dve liste srpskih koalicija, pet lista albanskih partija i jedna mešovita lista.

Izvor: vestionline.com

 

 

Komentari

komentara
Warning: mysql_num_fields() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/eizbori/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3026

Pogledajte i ovo:

5e2adf0c2066b00ee574aed067c87859

RIK: Sva biračka mesta otvorena na vreme

Republička izborna komisija saopštila je da su sva biračka mesta na kojima se danas ponavljaju …