Tag Archives: Crna Gora

Crna Gora: Hašima Tačija čuvaju kao Klintona

hasim-taciNa internet stranici Vlade još nema zvanične najave posete kosovskog zvaničnika, niti programa njegovog boravka u Crnoj Gori.

Pretpostavlja se da je bezbednost razlog za to, jer je Tačijev dolazak u Crnu Goru dočekan osudom Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, udruženja raseljenih sa Kosova i prosrpske opozicije, a zbog njegove posete je zakazan i protest.

Mediji su ranije objavili da je zbog bezbednosti otkazano Tačijevo predavanje u Podgorici o NATO.

Tači bi, po navodima medija, u Crnu Goru trebalo da doputuje danas.

Tokom boravka sastaće se s domaćinom – ministrom inostranih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem, s predsednicima države – Filipom Vujanovićem, Skupstine – Rankom Krivokapcihem i Vlade – Milom Đukanovićem, a sutra, u petak, trebalo bi da poseti Ulcinj i ragzovara sa rukovodstvom te opštine.

Crnogorska policija je preduzela sve kako bi boravak kosovskog premijera i zakazani protest protekli bez incidenta, prenose podgoričke “Vijesti”.

Patrola posebne jedinice policije od juče čuva Ambasadu Kosova u Podgorici, a Tači će biti pod merama zaštite koje su 2011. godine pripremljene za posetu tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, rečeno je podgoričkom dnevniku u policiji.

Skup Saveza udruženja raseljenih s Kosova, Udruženja Crnogoraca Crnogoraca Metohije i Uduženje porodica nestalih i kidnapovanih “Božur” zakazan je za sutra u podne kod državne Vile “Gorica”, gde se domaći zvaničnici zvanično sastaju sa stranim gostima.

Pre protesta mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije će u obližnoj crkvi Svetog đorđa u Podgorici služiti moleban za kosmetske žrtve.

Izvor: B92

filip_vujanovic

Izbori u Crnoj Gori: Oba kandidata proglasila pobedu, prebrojavanje do poslednjeg glasa

filip_vujanovic

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović proglasio je sinoć pobedu na izborima, da bi 20 minuta kasnije isto ustvrdio i njegov protivkandidat Miodrag Lekić.

Vujanović je rekao da je osvojio 51,3 odsto glasova, a Lekić 48,7. Dosadašnji predsednik Crne Gore je na vrlo kratkoj konferenciji za novinare objasnio da je njegova pobeda rezultat na osnovu celokupnog obrađenog biračkog tela. On se zahvalio građanima Crne Gore, svojoj partiji, Demokratskoj partiji socijalista i porodici.

Zajedno sa Vujanovićem, pred novinarima se pojavio i predsednik DPS Milo Đukanović, ali se nije obratio okupljenima.

Lekić, nezavisni predsednički kandidat, naveo je da je osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.
lekic
– Na osnovu 97 odsto glasova mogu da vam saopštim da su građani Crne Gore meni poverili ulogu predsednika Crne Gore – rekao je Lekić i upozorio Vujanovića na odgovornost u davanju izjava.

On je kazao da Vujanovićevo proglašenje izborne pobede predstavlja državni udar.

– Tražimo do kraja legitimnost i poručujemo da krađu nećemo priznati. DPS pokušava da rezultat preokrene sa problematičnim rezultatima iz Rožaja. Ovaj udar koji ima elemente državnog odbacujem i pozivam na odgovornost i ozbiljnost – rekao je Lekić.

On je pozvao svoje pristalice, okupljene ispred Izbornog štaba u Podgorici, da se raziđu i sačekaju sa slavljem za danas, kada će Državna izborna komisija zvanično saopštiti rezultate izbora.

vujanovic

Pristalice oba kandidata počele su slavlje u Podgorici, nakon što su sinoć njihovi izborni štabovi proglasili pobede. Vujanovićeve i Lekićeve pristalice okupile su se u velikom broju ispred izbornih štabova dvojice predsedničkih kandidata, gde slave uzvikujući pobedničke parole.

Predstavnik opozicionog Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović osporio je pobedu Filipa Vujanovića na predsedničkim izborima. Nakon što je Vujanović saopštio da je pobedio Lekića, Pavlović je u emisiji Radio-televizije Crne Gore “Izborna noć”, rekao da se “desilo ono što je očekivao, da će Vujanović proglasiti svoju pobedu koja ne postoji”.

Pavlović je najavio da će DF još u toku noći stupiti u komunikaciju sa Briselom i da će već sutra održati sednicu. Prema rečima i intonaciji Pavlovića, DF će osporiti rezultat predsedničkih izbora.

Izvor: Blic

Crna Gora Izbori 2013: Lekić VS Vujanović

vujanovic-lekic

Izbori se danas održavaju u Crnoj Gori. Već večeras će biti poznata izlaznost na izborima i preliminarni rezultati izbora. Građani će moći da glasaju na 1.169 biračkih mjesta u 21 opštini. Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati. Izbori će koštati 1,2 miliona eura.

Pravo glasa ima 511.000 građana

milo-djukanovic

Izbori za predsjednika Crne Gore, šesti od uvođenja višestranačja, a drugi od obnove crnogorske nezavisnosti biće održani danas, a građani će moći da biraju između kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića i nezavisnog kandidata Miodraga Lekića.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 511.405 građana. Najviše birača je u Podgorici – 146.787, a najmanje u Šavniku – 1.786.

Građani će moći da glasaju na 1.169 biračkih mjesta u 21 opštini. Državna izborna komisija organizovaće glasanje u Zatvoru za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu i zatvorima u Podgorici i Bijelom Polju.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori su šesti od uvođenja višestranačja, a drugi od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

U Crnoj Gori su u sedam sati otvorena birališta za predsjedničke izbore, građani će moći da glasaju na 1.169 biračkih mjesta do 20 sati. Predsjednički izbori će koštati 1,2 miliona eura.

filip-vujanovic

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ranije je saopštilo da je, u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore, Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore i DIK-om, sprovodi proceduru kako bi se slabovidim i slijepim osobama obezbijedili uslovi da pomoću glasačkog šablona, na predstojećim predsjedničkim izborima samostalno i bez ičije pomoći ostvare svoje biračko pravo.

Mogućnost samostalnog glasanja slijepih i slabovidih osoba na izborima 7. aprila biće realizovano kao pilot projekat u Danilovgradu.

“Svako glasačko mjesto imaće po jedan glasački šablon pomoću kojeg slijepe osobe mogu glasati bez pratioca i ne moraju poznavati Brajevo pismo”, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Predsjedničke izbore u Crnoj Gori nadgledaće predstavnici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) i ograničena posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za Demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji će izvještaje saopštiti dan nakon izbora.

Izbore će prvi put pratiti ruska nevladina organizacija “Golos” i bjeloruska “Belarus Watch”. NVO “Golos” od zvaničnog Kremlja označena je kao državni neprijatelj, dok je “Belarus Watch”, registrovana u Litvaniji.

U svim područnim jedinicama i filijalama Ministarstva unutrašnjih poslova biće organizovana dežurstva, kako bi građani mogli preuzeti izrađene biometrijske lične karte i ostvariti svoje biračko pravo. MUP je saopštio da se nova dokumenta mogu preuzeti i danas od osam do 20 sati.

Građani koji nemaju nove lične karte neće moći da glasaju na izborima, iako imaju biračko pravo.

Izvor: Vijesti

Crna Gora: Pobeda Đukanovićeve koalicije

Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori pokazali su da je koalicija Napred Crna Goro (DPS-SDP -LP) dok će njihov bivši koalicioni partner Bošnjačka stranka imati tri ili čak četiri mandata. To znači da je broj mandata vladajuće strukture, uz tri mandata albanskih stranaka i jedan mandat Hrvatske građanske inicijative imati apsolutnu vlast i u budućem sazivu.

S druge strane, malo je realan drugačiji epilog izborne matematike-odnosno mogućnost da Bošnjačka stranka, albanske partije i HGI uđu u koaliciju sa opozicijom, odnosno da formiraju vlast sa Demokratskim frontom lidera Miodraga Lekića koji je osvojio 20 mandata, Milićevom Socijalističkom narodnom partijom (devet mandata) i novom Pozitivnom Crnom Gorom (sedam mandata).

Argument za taj epilog je to što Bošnjačka stranka i albanske partije danas za razliku od prošlih izbora imaju takozvani ucjenjivački kapacitet, odnosno mogućnost da sa novim partnerima formiraju vlast.

– Uzaludna je bila halabuka tokom kampanje, pokazali smo da smo najjači – izjavio je sinoć Lider PS-a Milo Đukanović posle prvih preliminarnih rezultata izbora.

Opozicioni lideri su u prvim izjavama apostorfirali činjenicu da DPS-SDP-LP nema apsolutnu većinu i da je moguća nova postizborna koalicija.

Lider Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao je da je izuzetno zadovoljan rezultatom, te da je u Rožajama koje je tradicionalno bilo najjače uporište DPS i SDP ta koalicija poražena od Bošnjaka, odnosno da BS ima više glasova nego DPS i SDP zajedno.

Socijalističku narodnu partiju analitičari su proglasili najvećim gubitnikom jer je poslije predizbornog udarca u kojem su je napustili bivši lider Predrag Bulatović i Milan Knežević, koji su prišli Demokratskom frontu izgubila nekoliko mandata u odnosu na prošle izbore.

Isto tako, za najvećeg dobitnika proglašena je Pozitivna Crna Gora koja je formirana prije nekoliko mjeseci i uspjela da uđe u parlament sa čak sedam ili osam poslanika.

Izvor: Blic

Foto: Tanjug

Crna Gora: Do 17h glasalo 56% birača

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, do 17h, glasalo je 56 odsto birača, a glasanje protiče regularno, saopšteno je iz Centra za monitoring.

Najveća izlaznost je zabeležena u centralnom delu zemlje – 59,6 odsto. Neznatno manja izlaznost je u glavnom gradu – 59,3 odsto, javljaju podgoričke Vijesti.

Na izborima u Crnoj Gori učestvuje 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana.

Birališta su otvorena u sedam sati, a građani Crne Gore glasaju na 1.162 biračka mesta, do zatvaranja birališta u 20 časova.

Učesnici izborne trke boriće se za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu.

Današnji parlamentarni izbori su deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Pravo glasa na izborima ima 514.055 građana Crne Gore.

Izborni proces nadgledaju posmatrači CEMI-ja, a izbore u Crnoj Gori prate i posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će aktuelna vladajuća koalicija osvojiti najviše glasova, ali je pitanje da li će to biti dovoljno za apsolutnu vlast.

Izvor: Agencije

milo-djukanovic (600 x 398)

Izbori u Crnoj Gori – Đukanović: Pobeđujemo, opozicija “gora od šibicara”

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izrazio je uverenje u pobedu dosadašnje vladajuće koalicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori u nedelju i optužio opoziciju da je “gora od šibicara”

“I naredna vlada Crne Gore biće vlada dosadašnje vladajuće koalicije, jer Crna Gora mora napred. Siguran sam da će nam ubjedljiva većina građana Crne Gore ponovo pokloniti poverenje”, kazao je Đukanović na predizbornom skupu u Podgorici.

On je ponovio da bi crnogorska nezavisnost bila dovedena u pitanje ukoliko bi na izborima trijumfovala opozicija. “Anticrnogorski udarnici, osnaženi ambasadorom velike Srbije, pod okriljem Demokratskog fronta ostali su dosledni svojoj političkoj filozofiji – politika kao prevara”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, prevara je trajno obeležje opozicionog političkog i životnog puta. “Šibicari su gospoda u odnosu na njih”, kazao je Đukanović.

On je istakao da je izborna kampanja pokazala pravo lice pojedinih nevladinih organizacija i medija. “Sada znamo da najglasnije NVO nisu nevladine, nego antivladine organizacije i u suštini političke partije i da najaktivnije sindikate ne vode sindikalne vođe, nego poslanici opozicije. Dobro je da znamo i da najveći crnogorski takozvani mediji nisu ni nezavisni, ni mediji”, rekao je lider DPS-a.

Đukanović je ponovio obećanje da će rešavanje problema nezaposlenosti biti prioritet buduće vlade Crne Gore. On je poručio da administracija mora biti besprekoran servis građana i biznisa, a ko to nije u stanju da uradi biće promenjen.

“Naša administracija mora biti besprekorno efikasan servis građana i biznisa. Ko to nije u stanju, a neki su već pokazali da nisu, moraju biti promenjeni i biće već posle 14. oktobra. Tako jedino možemo doći do rezultata”, kazao je Đukanović.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani za 14. oktobar biće deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Na izborima će učestvovaće 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu.

Pravo glasa na izborima imaće 514.055 građana Crne Gore.

Izvor: Press

toma-nikolic-milo-djukanovic

Milo Đukanović podržao Tomislava Nikolića

Prilikom posete Crnoj Gori u novembru 2011. SNS jasno izneo kakvu spoljnu politiku zastupa: Crna Gora Crnogorcima, Srbija Srbima, tvrdi Miodrag Vuković.

Ukoliko bi na vlast došao SNS, spoljna politika Srbije prema Crnoj Gori u najkraćem bi se mogla opisati kao – nama naše, njima njihovo!

Ovo za Kurir otkriva visoki funkcioner vladajućeg DPS Miodrag Vuković govoreći o detaljima razgovora Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića s Milom Đukanovićem iz novembra 2011.

Osim što su uspeli da se sa crnogorskim vlastima dogovore o budućoj saradnji, naprednjaci su se, kako je Kurir ranije pisao, u Srbiji dobro organizovali i postigli načelne dogovore sa URS, ali i LDP, pokazujući svima da je njihov koalicioni potencijal zapravo mnogo veći nego što to javnost misli.

– Stranački lideri su se izjasnili kakvu spoljnu politiku zastupaju. Jasno su poručili – Srbija Srbima, Crna Gora Crnogorcima. Nadam se da bi tako i bilo i kad bi došli na vlast – rekao je Vuković za Kurir. On ističe da „nema ambiciju da moli boga za ovoga ili onoga na političkoj sceni Srbije”, ali i dodaje da je SNS proevropska stranka koja ima politiku „Crna Gora Crnogorcima, Srbija Srbima”.

– Ono što najviše zameram sadašnjoj vladi sa DS na čelu jeste što se prema Crnoj Gori odnosi kao otac prema detetu. To traje 20 godina, a ova vaša vlada je takav odnos nastavila. Setimo se samo pokušaja da se usvoji onakvo „načertanije” ministra dijaspore Srđana Srećkovića, tzv. strategija o saradnji sa Srbima u dijaspori. Neverovatno je šta je on hteo da nametne – da mora da se pomaže srpska crkva u Crnoj Gori, a da Srbi dobiju status konstitutivnog naroda – kaže Vuković i dodaje da bi se Srbija vratila dva koraka unazad ukoliko bi na vlast došle patriotske snage, među koje Vuković ubraja SRS i DSS.

– Priznajem da je LDP Čedomira Jovanovića partija prema kojoj osećam najveće simpatije. To je, po meni, pravi izbor, bez alternative – kaže Vuković i dodaje da „nije nemoguća ni saradnja LDP i SNS”.

Podsetimo, nakon razgovora u Podgorici 23. novembra 2011. lideri DPS i SNS istakli su da su imali „veoma plodonosan i otvoren razgovor”. Đukanović je SNS označio kao „političkog prijatelja” DPS sa kojim će u budućnosti dobro sarađivati. Predsednik SNS je rekao da prošlost postoji, ali da se prednost daje budućnosti.

– Mi ćemo voditi dve države koje treba da sarađuju, a ne da se svađaju – rekao je Nikolić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da je ustavna dužnost Crne Gore da pomaže mitropoliju i srpsku crkvu.

– Pobogu, pa oni to moraju da rade! I Srbija treba da pomaže, pa i Nemačka, svi koji mogu. Šta tu ima sporno?! To što Miško Šiško (Miodrag Vuković, prim. aut.) priča, to su neke samo njemu znane priče – kaže vladika Amfilohije za Kurir.

Ministar dijaspore i vera Srđan Srećković kaže za Kurir da je Srbija lider u razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

– Miško Vuković je poznat po ekstremnim izjavama koje narušavaju dobrosusedske odnose, a ja tome ne želim da doprinosim. Mi imamo ustavnu obavezu da štitimo prava srpskog naroda u regionu i to činimo u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN. SPC je vekovima stožer okupljanja celog srpskog naroda i čuvar naše tradicije. Tako će biti i u budućnosti! A meni je žao što u 21. veku još uvek ima nekih koji misle da država i crkva ne treba da budu odvojene i da imaju prava da se mešaju u crkvena pitanja – kaže ministar Srećković.

Izvor: kurir.rs