Tag Archives: Dusan Petrovic

Informer: DS će do kraja juna napustiti 8 poslanika

demokratska-stranka
Demokratska stranka mogla bi da do kraja meseca ostane bez još osam poslanika, koji bi prešli u poslanički klub “Zajedno za Srbiju” Dušana Petrovića, piše list “Informer”, pozivajući se na izvor blizak Petroviću.

Prema istom izvoru, Petrović očekuje da će se već sledeće nedelje sastati sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i razgovarati o rekonstrukciji vlade.

U poslanički klub “Zajedno za Srbiju”, kako navodi “Infomer”, gotovo sigurno prelaze Slobodan Homen i Nenad Konstantinović, a blizu odluke da napuste DS su i Dragan Šutanovac, Tamara Tripić i Konstantin Samofalov, dok Petrović računa i na podršku Nade Kolundžije, Nataše Vučković i Vesne Marjanović.

Izvor lista tvrdi da će Homen i Konstantivnović promeniti stranku već ovih dana.

Upitan da prokomentariše te navode, Petrović je, piše list, izbegao direktan odgovor.

“Siguran sam da će nas građani podržati, ali i da će naš poslanički klub biti mnogo veći,” rekao je.

Homen je, dotle, naveo da je “budućnost DS ugrožena nejasnom politikom i nedevoljno aktivnom ulogom na političkoj sceni”.

“Tome je sigurno doprinelo izbacivanje mnogih kvalitetnih ljudi. U zavisnosti od pravca u kome će se DS kretati, zavisiće i moja odluka o daljem angažmanu u politici”, rekao je Homen.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović je rekao da “ne veruje u ovakav scenario”.

“Odlazak u stranku koja nije dobila poverenje građana na izborima nije rešenje i zato ne verujem u te spekulacije”, istakao je Stefanović.

cedomir-jovanovic-vuk-draskovic

Čedomir Jovanović pokušava da okupi novi DOS

cedomir-jovanovic-vuk-draskovic

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ovih dana razgovara sa liderima stranaka koje su bile u DOS u pokušaju da se od rascepkanih stranaka i DS objedini “građanska opcija”.

Pod pritiskom realnog očekivanja da će ove godine biti organizovani vanredni izbori, Jovanović ima nekoliko opcija o kojima razgovara sa političarima ne bi li se našla formulu za grupaciju koja bi ujedinila rascepkane i oslabljene stranke i privukla razočarane birače građanske opcije, piše “Blic”.

Glavna ideja je da napravi konfederaciju stranaka u koju bi, pored LDP, ušli Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Ima podršku Nenada Čanka, predsednika LSV, ali mu glavni igrač izmiče – demokrate nisu zainteresovane jer ta stranka još nije ni stala na noge posle promene rukovodstva i razilaženja sa neistomišljenicima, piše list.

Jovanovićeva ideja je da posle ujedinjenja te tri stranke pozove Čanka i Dragana Đilasa, prvog čoveka DS, da istovremeno podnesu ostavke i da se potom izabere lider strane, čije bi ime dogovorili.

Druga opcija o kojoj lider LDP razmišlja je da u opoziciju protiv Srpske napredne stranke i sve jačeg Aleksandra Vučića udruži čak i one koji su sada sa Vučićem u vlasti, a pripadali su DOS-u i da pozove Mlađana Dinkića, lidera URS, i Rasima Ljajića, lidera SDPS, koji već ima ponudu lidera SNS o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

“Razgovara se sa svima koji su programski bliski i koji spadaju u demokratske, proevropske, patriotske i prosrpske snage”, rekao je listu Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa i poslanik koji je u Skupštinu ušao na listi LDP.

Listu je nezvanično rečeno u LDP, da je Jovanović do sada o objedinjavanju opozicije razgovarao sa Rasimom Ljajićem, Dragoljubom Mićunovićem, Dušanom Petrovićem koji je isključen iz DS, Vukom Draškovićem sa kojim je već na prošlim izborima bio u koaliciji… Razgovor sa Draganom Đilasom se očekuje ovih dana.

LDP je već najavio da radi na organizaciji zajedničkog sastanka na koji bi u prostorije LDP, koje su bile bivše prostorije DOS, došli i Đilas i Boris Tadić i Zoran Živković i svi oni koji su nekad blisko sarađivali u koaliciji koja je srušila Miloševićev režim, osim Vojislava Koštunice i Nebojše Čovića.

Postoji mogućnost da DS i LDP zajedno, u više akcija, obeleže desetu godišnjicu ubistva Zorana Đinđića.

“Nameravam da pozovem Jovanovića da vidim da li neke akcije, poput šetnje 12. marta, možemo zajedno da realizujemo”, rekao je Đilas “Blicu”.

Izvor: Mondo

Petrović isključen iz Demokratske stranke: Đilas me je sklonio jer sam opasan!

dusan-petrovic

Jeremiću je uručen predlog za pokretanje postupka i dao mu rok od sedam dana da na njega odgovori, rečeno je Tanjugu u toj stranci.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović izašao je sa sednice Izvršnog odbora DS posle nešto manje od sat vremena i izjavio da je članovima tog stranačkog organa poručio da ne smeju da budu kukavice i konformisti.

Petrović je novinarima po izlasku sa sednice koja i dalje traje u sedištu stranke rekao da je njegov pravni tim izneo pravni aspekt čitavog slučaja, da je bitno naglasiti da odluka Glavnog odbora “ne postoji i da je doneta proceduralno protivpravno”.

“Rekao sam članovima Izvršnog odbora da ne smeju da budu kukavice i konformisti. Rekao sam im da je ovo revanšizam Dragana Đilasa koji je, umesto da otvori ozbiljnu debatu o važnim državnim pitanjima, najpre prinudio Glavni odbor da donese odluku, a sada vrši pritisak i na Izvršni odbor kako bi raskrstio sa političkim neistomišljenicima”, rekao je Petrović.

Na pitanje da li su članovi njegovog pravnog tima Slobodan Homen, Boško Ristić, Nebojša Zelenović i Miodrag Đidić članovi novog poslaničkog kluba, Petrović je još jednom podvukao da je on član DS i da neće da pravi nikakav novi poslanički klub.

“Ne pravim poslanički klub. Ne pravim novu stranku i boriću se za ono u šta verujem. Ovo su moji prijatelji i advokati pa je logično da budu u pravnom timu za odbranu”, poručio je Petrović.

Petrović je rekao i da se nije video sa Vukom Jeremićem, protiv koga je takođe pokrenut disciplinski postupak zbog odbijanja da vrati poslanički mandat, a koji se ranije danas sastao sa Đilasom.

Petrović je uoči sednice rekao novinarima da je zahtev da on bude isključen iz stranke zbog odbijanja da vrati poslanički mandat, koji je izneo lider DS Dragan Đilas, potpuno neutemeljen u pravnom sistemu Srbije.

“Đilasov predlog da budem isključen iz stranke i odluka Glavnog odbora su suprotni Zakonu o izboru narodnih poslanika i Ustavu i to ću i izneti na sednici Izvršnog odbora zajedno sa svojim pravnim timom”, rekao je Petrović.

Petrović, koji je u sedište DS stigao nešto pre 17 sati sa svojim pravnim timom, ocenio je da je reč o političkom procesu i da Đilas hoće da ukloni iz DS sve ljude koji bi za njega mogli da budu opasni u trenutku kada se otvori pitanje uspešnosti rukovođenja strankom.

On je naveo da će njegov pravni tim, koji čine Nebojša Zelenović, MIodrag Ćirić i Boško Ristić, pred Izvršnim odborom obrazložiti pravni deo i ono što Petrović ima da kaže u vezi sa zahtevom da bude izbačen iz stranke.

Na pitanje da li će članovi tima, koji su i poslanici u skupštini, činiti njegov novi poslanički klub, Petrović je odgovorio da je to njegov pravni tim.

Upitan da li očekuje podršku članova Izvršnog odbora on je rekao da očekuje da će svako glasati po svojoj savesti “i na taj način upisati sebe u istoriju”.

Izvor: BKTV

sutanovac-petrovic

Tuča u Demokratskoj stranci: Pobili se Šutanovac i Petrović

U prostorijama Demokratske stranke danas izbila je tuča, a glavni vinovnici ovog incidenta su bili ministar odbrane Dragan Šutanovac i funkcioner Demokratske stranke Dušan Petrović. Tuča je izbila nakon što je Šutanovac optužio Petrovića da je odgovoran za informaciju koja je dospela u medije da gradi luksuzan objekat na Vračaru.

Šutanovac je udario Petrovića odmah kada ga je video u prostorijama DS. Bilo je strašno, ovo do sada nije viđeno u našoj stranci. Ne mogu da verujem da smo došli do toga da se obračunavamo na ovakav način, prvo putem medija, a onda i fizički. Čini mi se da je ovo samo početak. Ostalim potpredsednicima bilo je smešno i videlo se da su likovali. Šutanovac je saznao da je šapčanin Petrović dao informacije medijima da on sa suprugom Marijom, fudbalerom Nemanjom Vidićem, ćerkom Žarka Zečevića Miom i još šest investitora u centru Beograda gradi stambeno-poslovni objekat od oko 3.700 kvadrata – navodi naš izvor iz DS.

Naime, podsećanja radi, ono što je zasmetalo Šutanovcu, a što je navodno Petrović objavio, jeste da su mediji preneli informaciju da u samom srcu Beograda, u Skerlićevoj broj 20 na Vračaru, ministar odbrane u Vladi Srbije i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac sa suprugom Marijom, jednom kiparskom kompanijom i osam investitora od kojih su neki prilično poznati javnosti, gradi luksuzni stambeno-poslovni objekat.

Investicija od 3.764,27 kvadratnih metara

Bračni par Šutanovac i ostali investitori planiraju da na Vračaru sagrade 3.764,27 kvadratnih metara i to 1.155,82 kvadratna metra podzemno, a 2.608,45 kvadratnih metara nadzemnih etaža. Rešenjem o odobrenju izgradnje predviđeno je da u objektu bude sagrađeno devet stanova, jedan lokal i 24 garažna mesta, a u zakup na 99 godina, rešenjem gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, investitorima je ustupljen neophodan deo gradskog zemljišta u javnoj svojini.

Odobrenje za izgradnju objekta prvo je glasilo na Miloša Rutovića i građevinsko preduzeće Trešnja d.o.o, ali se naknadno pojavljuju novi investitori, uključujući ministra i njegovu suprugu, u čiju korist gradska vlast menja ranije doneti akt.

Uprkos tome, na informativnoj tabli koja je uredno postavljena na gradilištu u Skerlićevoj 20 navedeni su svi podaci koje nalaže Zakon o planiranju i izgradnji, osim onog najbitnijeg – ko je investitor. Na tabli se zagonetno navodi „grupa građana“ i broj rešenja o odobrenju za izgradnju. Radove izvodi firma Hytegra d.o.o. i oni su počeli 9. marta ove godine, sa rokom završetka do 1. marta 2013. Na tabli takođe stoji da su odgovorni projektanti Tatjana Mićić i Raško Šetrović i nadzorni organ Slobodanka Bakić.

Izvor: Pravda

dusan-petrovic-b

Petrović: Nikolić i SNS nisu sposobni da vode zemlju koja se približava EU

U emisiji “Odluka 2012” na televiziji B92 potpredsednik DS-a, Dušan Petrović je rekao da između Demokratske stranke i naprednjaka ne postoje dodirne tačke.

“Mi smo voljom građana dobili mandat jer smo dobili najviše glasova. Mi smo okupili koaliciju sa jasnim ciljem-EU i bobra za državne ciljeve. Srbija ima jedno otvoreno nacionalno pitanje-Kosovo, treba se posebno baviti time.. Uspeli smo da zaokružimo mandat, to je dobro za društvo, za politički sistem” – rekao je Petrović.

On je dodao da DS nastavlja da vodi istu politiku i da je Srbija danas zemlja sa više šansi nego pre 4 godine. Na pitanje da li je DS “digao ruke” od SNS, popredsednik DS je rekao da “nismo ni spuštali niti podižemo ruke”, jer DS sa SNS “nema dodirnih tačaka”.

“Pre 4 godine smo potpisali SSP, tada je Tomislav Nikolić rekao da Srbiji ne može da se desi ništa dobro, rekao je da je to veleizdaja, osvojili smo kandidaturu za EU. Morali smo mnoge krupne stvari da uradimo, posle je usledila odluka Nemacke i Austrije da dobijemo kandidaturu. Mi branimo svoju politiku, moramo da se staramo o ljudima na Kosovu. Nikolić nije sposoban i njegova partija nije sposobna da vodi zemlju koja se približava EU. Oni možda jesu trenutno na drugoj verbalnoj poziciji” – izjavio je Dušan Petrović. On je dodao da partneri DS ne mogu biti ni DSS i radikali jer te stranke smatraju da je EU loša za Srbiju.

izvor: B92

dusan-petrovic

Dušan Petrović: Pitanje kandidata DS-a za premijera nije bilo na dnevnom redu

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović je za B92 rekao da o mogućnosti spajanja izbora nije bilo reči ni na jednom organu DS, niti je u “oficijalnim krugovima” čuo da se priprema raspisivanje predsedničkih izbora. Na pitanje o mogućnosti da bude kandidat DS-a za premijera, Petrović je rekao da ima nekoliko ljudi koji bi to mogli da budu, navodeći potpredsednike DS-a i funkcionere koji su već bili ministri.
 “Do sada niko nije otvorio ozbiljno pitanje kandidata za premijera, to nije na dnevnom redu. Mnogo je bitniji program DS-a, sa kojim će izaći pred građane” – rekao je Petrović.

Upitan da li je moguće da DS napravi koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Petrović je rekao: “Po mom dubokom uverenju takva mogućnost ne postoji zbog drugačijih pogleda dve stranke na to kako Srbija treba da izgleda i kojim putem da ide da bi došla do cilja”. On smatra da kandidatura čini Srbiju boljom zemljom i sa ekonomskog stanovnista i dodaje: “Sa odlukom o statusu napravili bi iskorak ka stabilizovanju prilika na Kosovu i Metohiji”. Povodom odluke o dodeljivanju statusu kandidata za članstvo Srbije u Evropskoj uniji koja se očekuje večeras, Petrović je rekao da takva odluka pokazuje da je moguće voditi politiku i EU i Kosovo.

Izvor: B92 Foto: Kurir

dusan-petrovic

Dušan Petrović kandidat DS-a za premijera?!

Potpredsednik DS-a, Dušan Petrović je za sada najozbiljniji kandidat Demokratske stranke za budućeg premijera. U vrhu ove stranke, na poslednjem zasedanju Predsedništva DS-a, ime aktuelnog ministra poljoprivrede i potpredsednika stranke više puta je pominjano u svojstvu mandatara buduće vlade. Ni sam Petrović ne bi imao ništa protiv toga da bude mandatar za sastav nove Vlade i budući premijer: “Dušan Petrović je dugo u stranci, godinama je bio i zamenik predsednika i obavljao najrazličitije nepopularne poslove. Prihvatio se i resora poljoprivrede u rekonstruisanoj vladi, što je generalno bio vruć krompir. Zbog svega toga, pre svega zbog lojalnosti stranci i njenom predsedniku, jasno je vrhuški DS-a stavio do znanja da očekuje da u ovom izbornom krugu ne bude preskočen” – navodi izvor blizak Petroviću. Procene poznavalaca političke situacije, međutim, idu u smeru da je premijerskoj fotelji najbliži neko od potpredsednika stranke, osim Jelene Trivan. Dragan Đilas, koji je i zamenik predsednika, i Bojan Pajtić su otvoreno i rekli da ih fotelja predsednika vlade u ovom trenutku ne interesuje. “Tadić mora da vodi računa o unutarstranačkoj koheziji, a pri izboru kandidata za premijera moraju da se zadovolje interesi pojedinačno jakih partijskih organizacija, kao što su one u Vojvodini i u Beogradu, ali i interesi šire partijske baze” – smatra Đorđe Vuković iz CESID-a. Druga dvojica potpredsednika, Dušan Petrović i Dragan Šutanovac, takođe imaju svoje adute u mogućem nadmetanju za mesto premijera. Petrović je, nakon što u Cvetkovićevoj vladi nije ponovo dobio mesto ministra, preuzeo mesto prvog stranačkog operativca, a potom se u rekonstruisanu Vladu vratio kao ministar poljoprivrede. Uprkos tome što je kraće vreme bio odsutan iz javnosti, činjenica da mu je bila poverena stranačka operativa ukazuje na to da je on Tadićev čovek od poverenja. Najveći plusevi Dragana Šutanovca su reforma Vojske koju je sproveo kao ministar odbrane, ali i dobar rejting u samoj stranci.

Izvor: Alo/Blic

dusan-petrovic

Dušan Petrović Biografija

Dušan Petrović, potpredsednik Demokratske stranke je rođen u Šapcu 08.09.1966. godine. U Šapcu je završio osnovnu školu i gimnaziju, dok je Pravni fakultet završio u Beogradu. Član DS-a je postao 1992. godine, a 1996. je izabran za predsednika Opštinskog odbora DS u Šapcu. Advokaturom se bavio od 1992. do 2000. godine. Za člana Predsedništva DS izabran je 2000. godine. Za narodnog poslanika u Skupštini Srbije je izabran 2003. godine. 2004. godine, na 11-oj skupštini DS, izabran je za potpredsednika stranke, a iste godine imenovan je i za šefa Poslaničke grupe DS. 2007. godine u vladi Vojislava Koštunice je obavljao funkciju ministra pravde, a od 2011. je ministar poljoprivrede i trgovine u Vladi Republike Srbije.