Tag Archives: Predsednicki izbori

ivica_dacic

Dačić: Sve će biti komplikovanije

Komentarišući pobedu Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora, lider SPS-a IvIca Dačić izjavio da će od sada sve biti komplikovanije. On je za Blic istakao da treba poštovati narodnu volju i što pre raditi na konstituisanju novih organa vlasti. Na pitanje da li dosadašnji koalicioni dogovori sa DS-om nastavljaju da važe, Dačić je rekao da nova situacija postavlja novu poziciju na političkoj sceni.

“To znači da mandatara postavlja predsednik i pitanje je kome će dati mandat. Svakako sve će biti komplikovanije” rekao je Dačić za Blic.

Podsetimo, nakon parlamentarnih izbora i prvog kruga predsedničkih izbora 6. maja, koalicija SPS- PUPS-JS postigla je dogovor s koalicijom “Izbori za bolji život” čiji je stožer DS da započnu razgovore o formiranju zajedničke vlade nakon drugog kruga predsedničkih izbora.

Ceo dogovor bio je faktički baziran na pretpostavci Tadićeve pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, što se nije ostvarilo jer je lider naprednjaka Tomislav Nikolić sinoć pobedio Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora. Novoizabrani predsednik Srbije je na konferenciji za novinare, nakon proglašenja pobede, rekao da je razgovarao sa liderom socijalista, oko čije podrške će se lomiti buduća vlada.

“Razgovarao sam sa gospodinom Tadićem. Kulturno i ozbiljno. Hvala mu na čestitkama”, rekao je Nikolić.

Izvor: b92.net

cesid

RIK: Tadić – 46.77%, Nikolić – 50.21 CESID: Tadić – 47%, Nikolić – 49%

Republička izborna komisija

Rezultati:
Tomislav Nikolić: 50.21% – Broj glasova: 647856
Boris Tadić: 46.77% – Broj glasova: 603579

Izlaznost: 46.87%
Nevažeći listići: 3.02%

Obrađeno: 52.51% biračkih mesta

Centar za slobodne izbore i demokratiju

Tomislav Nikolić: 49.7%
Boris Tadić: 47%
Izlaznost: 46.30%

slavlje

CESID: Obrađeni uzorak 80%, Tadić 47.1%, Nikolić 49.7%

Cesid je na osnovu 80% obrađenih biračkih mesta saopštio da je Tomislav Nikolić osvojio 49.7%, a Boris Tadić 47.1% glasova.

Izlaznost je 41.50%.

– Ovo je vrhunac moje političke karijere i jedan od najsrećnijih dana. Ovaj dan je prekretnica za Srbiju. Želim da srbija više nikada ne doživi kampanju kakva je bila usmerena protiv mene – rekao je Nikolić koji je naglasio da više neće biti lider SNS.

Tadić se u sedištu Demokratske stranke obratio novinarima i čestitao Tomislavu Nikoliću na pobedi.

“Ja Tomislavu Nikoliću čestitam na pobedi i želim mu najbolju sreću u obavljanju ove veoma teške misije.” – rekao je Tadić i dodao.
“21.05. ćemo razgovarati o vladi“, dok je na pitanje novinara da li će biti novi premijer, odgovorio da sigurno neće biti novi premijer Srbije.

0412_izbori_2012-knjaževac

CESID: 50% obrađenih glasova, Tomislav Nikolić vodi!

Na osnovu prvih nezvaničnih podataka CeSID-a – vodi Tomislav Nikolić. Obrađeno 50 odsto od uzorka.

Prema prvim procenama koje su pristigle u Centar za demokratiju i slobodne izbore CeSID, predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ima 49,4 odsto, a kandidat koalicije “Izbor za bolji život” Boris Tadić 47,7 odsto.

To su prve procene rezultata na osnovu 50 odsto uzorkovanih biračkih mesta koje stižu u CeSID.

Glasači u Srbiji po deseti put birali su prvog čoveka države. Ustav Srbije predviđa da se izbori za predsednika održavaju svake pete godine.

Funkciju predsednika Srbije do sada su obavljali Slobodan Milošević, Milan Milutinović i Boris Tadić.

Prema Ustavu, predsednik Srbije nadležan je da predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, predlaže parlamentu kandidata za premijera, predlaže nosioce funkcija, postavlja i opoziva ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma diplomatskih predstavnika, odlučuje o pomilovanjima i odlikovanjima.

izbori-glasanje-glasacka-kutija-glasacki-listic-1332921362-139840

Izlaznost znatno manja nego u prvom krugu: Do 10h glasalo 8.37 odsto birača

Prema podacima republičke izborne komisije do 10 sati glasalo je 8.37%  birača, što je za 2.67% manje nego u prvom krugu. Tokom predsedničkih izbora 2008. godine do 10h izlaznost je bila 9.56%.
U Centralnoj Srbiji izlaznost je 7.57%, Vojvodini 10.02%, Beogradu 7.71%, Novom Sadu 9.83%, Nišu 7.41%, Kragujevcu 4.7% i Čačku 6.3%.

Glasanje za sada protiče mirno, a posmatrači CeSID-a su do sada zabeležili dve nepravilnosti.

glasanje-izbori

Glasali predsednički kandidati

Predsednički kandidat DS-a Boris Tadić glasao na izborima

Predsednički kandidat liste “Izbor za bolji život” Boris Tadić glasao je danas nešto posle 10 časova, na biračkom merstu 34 u ulici Koste Stojanovića 2, u beogradskoj opštini Stari grad.

Tadić je na glasanje došao sa suprugom, kćerkama, ocem i majkom, a ispred biračkog mesta dočekao ga je veliki broj predstavnika domaćih i stranih medija.

Glasao kandidat SNS za predsednika Tomislav Nikolić

Kandidat koalicije “Pokrenimo Srbiju” za predsednika Srbije Tomislav Nikolić glasao je danas nešto posle 10.00 u bloku 11C u Novom Beogradu na biračkom mestu u osnovnoj školi “Kralj Aleksandar Prvi”.

Nikolić je na glasanje došao sa suprugom Dragicom.

I predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je danas nešto posle 10.00 sati na biračkom mestu broj 37 na Dedinju.

izbori

Srbija bira predsednika: Otvorena birališta širom zemlje

U Srbiji su u sedam sati otvorena biračka mesta na kojima građani mogu da se u drugom krugu predsedničkih izbora izjasne o kandidatu liste “Izbor za bolji život” Borisu Tadiću i kandidatu Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavu Nikoliću. U Vojvodini se osim za predsednika glasa i za poslanike u pokrajinskoj skupštini, čiji će mandati biti raspoređeni po većinskom sistemu.

Pravo glasa ima ukupno 6.771.479 građana, koji će se izjašnjavati na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu. Na snazi je izborna tišina do zatvaranja birališta u 20 časova.

CeSID broji glasove pred očima javnosti

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) danas će zajedno s novinskom agencijom Tanjug organizovati praćenje i izveštavanje o toku izbornog procesa i samom rezultatu izbora za predsednika Srbije.

Rezultati će biti saopštavani na osnovu reprezentativnog uzorka i to će biti procena rezultata izbora, a za razliku od prethodnih izbornih procesa, ovog puta će čitava javnost imati uvid u proces pristizanja i obrade podataka i dinamiku promene izbornih rezultata, navode u CeSID-u.

Počelo glasanje na 1.787 biračkih mesta u Vojvodini

Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su na vreme i bez problema protiče glasanje u drugom krugu izbora za predsednika Srbije i za 60 poslanika pokrajinske skupštine po većinskom sistemu, izjavio je jutros Tanjugu član Pokrajinske izborne komisije Marijan Petrović.

U birački spisak upisano je više od 1.735.000 građana koji će svoje biračko pravo moći, od sedam do 20 sati, da ostvare na 1.787 biračkih mesta raspoređenih u 45 opština ili gradova u pokrajini.

OEBS: Glasanje na Kosovu protiče mirno

Portparol OEBS-a Nikola Gaon izjavio je Tanjugu da glasanje u drugom krugu izbora za predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji protiče mirno na 90 biračkih mesta koja su jutros otvorena.

Na Kosovu i Metohiji je jutros do 7.15 sati otvoreno svih 90 biračkih mesta na kojima će danas oko 109.000 gradjana moći da bira predsednika Srbije.

Zbog izbora, kosovska policija pojačava prisustvo na severu

Kosovska policija će zbog održavanja drugog kruga srpskih predsedničkih izbora na Kosovu danas pojačati prisustvo na severu pokrajine, izjavio je regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti.

Hoti je rekao da će pripadnici kosovske policije, kao i u prvom krugu izbora 6. maja, biti prisutni u blizini biračkih mesta kako bi obezbedili mesta glasanja a u cilju očuvanja javnog reda i mira.

– Imaćemo skoro isti plan kao 6. maja i zajedno sa Kforom i Euleksom ćemo nadgledati celokupan proces što se tiče opšte bezbednosti. Pojačano prisustvo policije će biti u mešovitim sredinama kao i u neposrednoj blizini birališta kako bi bili očuvani javni red i mir – rekao je Hoti.

Odalović: Izbori teku bez incidenata

Sva biračka mesta u Srbiji otvorena su na vreme i bez problema, a glasanje u inostranstvu – u SAD, Velikoj Britaniji i Kaknadi je završeno i proteklo u redu, rekao je jutros sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović.

Izvor: Blic

Izbori20123

Srbija sutra bira između dva kandidata i dve politike

 

Građani će sutra odlučiti ko će u narednih pet godina biti predsednik Srbije – Boris Tadić, kandidat koalicije Izbor za bolji život, ili Tomislav Nikolić, kandidat koalicije Pokrenimo Srbiju. Tadić je u prvom izbornom krugu osvojio 25,31 odsto, a Nikolić 25,05 odsto glasova. Srbija sutra bira između dve politike i zato su oba kandidata u svojim poslednjim obraćanjima pred izbornu tišinu pozvali građane da u što već broju sutra izađu na birališta. U prvom krugu predsedničkih izbora 6. maja glasalo je 3.908.652 građanina ili 57,73 odsto biračkog tela.

Razlika u broju glasova između dvojice kandidata je „tanka” i u prvom krugu je iznosila svega 10.238 glasova u korist Borisa Tadića.

U prvom odmeravanju snaga 2004. godine Tadić je pobedio za 247.460 glasova, a 2008. godine za 107.312 glasova. To govori da će trka Tadića i Nikolića do poslednjeg trenutka da bude neizvesna.

Da predsednički izbori mobilišu građane da u što većem broju izađu i glasaju pokazuju primeri izbora 2004. i 2008. godine. I tada su Tadić i Nikolić bili predsednički kandidati, a izlaznost na birališta je bila veća nego u prvom izbornom krugu.

Prema Ustavu Srbije, predsednik republike izražava državno jedinstvo i predstavlja zemlju u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika vlade, komanduje Vojskom…

Osim predsednika države građani Vojvodine sutra biraju u drugom izbornom krugu po većinskom sistemu i 60 poslanika za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Glasanjem u nedelju 20. maja praktično se završavaju opšti izbori započeti na Đurđevdan na kojim su građani birali poslanike za Narodnu skupštinu Srbije i predstavnike u skupštinama gradova i opština.

Izvor: Politika

izlaznost-moze-da-resi-izbore-1337365866-163872

Izlaznost može da reši izbore!

Čovek koji bude izabran za predsednika biće na toj poziciji do 2017. godine, a kad je Vlada u pitanju, tu stvari mogu da se promene, kaže Marko Blagojević.

Masovno na izbore.

Ishod drugog kruga predsedničkih izbora u velikoj meri zavisi od broja onih koji će izaći na birališta. Na osnovu poslednjih istraživanja može da se zaključi da će odziv biti veliki, pa čak i veći nego što je to bio slučaj u prvom krugu izbora, kad je glasalo nešto manje od 60 odsto upisanih birača.

Ključni faktor

Programski direktor Cesida Marko Blagojević u izjavi za Kurir kaže da je izlaznost i te kako važna u drugom krugu predsedničkih izbora.

– Odziv birača je svakako jedan od ključnih faktora izbora. Jedina stvar koju sad možemo da kažemo jeste da veći odziv birača ide u prilog onom čiji birači po pravilu ne bojkotuju izbore – navodi Blagojević.

On dodaje da sva istraživanja ukazuju da će u drugom krugu izbora odziv biti solidan.

– To ima smisla iz prostog razloga što su predsednički izbori interesantniji za birače od parlamentarnih. Međutim, da li će odziv biti veći, o tome neće odlučiti istraživači, već birači – navodi Blagojević.

Kao ono što posebno daje težinu predsedničkim izborima Blagojević ističe razliku koju ima funkcija predsednika u odnosu na onu koju ima Vlada.

– Čovek koji bude izabran za predsednika biće na toj poziciji do 2017. godine. S druge strane, kad je u pitanju pozicija Vlade, tu stvari uvek mogu da se promene. Posebno sad, kad su mandati vlasništvo poslanika, bilo kakva kriza u parlamentu može da izazove vanredne parlamentarne izbore. Međutim, onaj koji bude izabran za predsednika, taj će narednih pet godina držati kormilo države – navodi Blagojević.

Bolje nego 90-ih

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da su danas prilike bolje nego devedesetih i dvehiljaditih godina, kad je izlaznost neposredno uticala na rezultat izbora.

– Jedino niska izlaznost može da utiče. Međutim, očekujem dosta veliku izlaznost – poručuje Stojiljković.

 

 

Kolika je bila izlaznost 2008.

U prilog tezi da će u drugom krugu predsedničkih izbora izaći više birača, Marko Blagojević podseća na prethodne predsedničke izbore iz 2008. godine. Tada su u prvom krugu izašla ukupno 4.116.844 glasača, dok je u drugom krugu izašlo čak 400.000 ljudi više, odnosno 4.580.428 birača.

Izvor: Kurir

 

Predsedništvo Srbije-zgrada

Za 22 godine deset puta izbori za predsednika Srbije

Prvi izbori za predsednika Republike Srbije održani su 9. decembra 1990, kada je za predsednika izabran lider SPS Slobodan Milošević. Na tim izborima učestvovalo je do danas rekordnih 32 kandidata, a Milošević je u prvom krugu osvojio 65,34 odsto glasova. Glavni protivkandidat bio mu je lider SPO Vuk Drašković.

Naredni predsednički izbori održani su zajedno s vanrednim parlamentarnim izborima 20. decembra 1992. godine, kada je bilo sedam kandidata. Ponovo je pobedio Milošević. Ovog puta najozbiljniji rival bio mu je Milan Panić, kojeg je podržala cela opozicija.

Sedamnaest kandidata učestvovalo je na izborima 21. septembra 1997. godine. U drugi krug su ušli Zoran Lilić (SPS) i Vojislav Šešelj (SRS). Republička izborna komisija proglasila je da je Šešelj osvojio više glasova, ali nije izabran, jer je odziv birača, kako je naknadno saopšteno, bio ispod 50 odsto.

Novi izbori raspisani su za 7. decembar 1997. i učestvovalo je sedam kandidata. U drugom krugu Šešelja je pobedio socijalista Milan Milutinović. Opozicija je bojkotovala ovo izjašnjavanje.

Peti po redu izbori za predsednika Srbije održani su 29. septembra 2002. godine. Od 11 kandidata u drugi krug su ušli predsednik SRJ i lider DSS Vojislav Koštunica i kandidat DOS i lider G17 Miroljub Labus. U drugom krugu je pobedio Koštunica, ali nije postao predsednik, jer na birališta nije izašlo više od 50 odsto upisanih birača.

Novi predsednički izbori raspisani su za decembar 2002, ali drugog kruga nije ni bilo, jer je odziv birača bio ispod cenzusa od 50 odsto. Pošto je Milutinoviću istekao mandat u januaru 2003, predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić je preuzela dužnost v.d. predsednika Republike i raspisala nove izbore za novembar.

Za glasanje novembra 2003. bilo je svega šest kandidata. Najviše glasova dobili su zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić i kandidat DOS Dragoljub Mićunović (DS), ali ponovo na birališta nije izašlo dovoljno građana. Početkom 2004. funkcioner DSS Dragan Maršićanin je postao predsednik Narodne skupštine i v.d. šefa države.

Skupština Srbije je potom promenila Zakon o izboru predsednika Republike i ukinula cenzus od 50 odsto. Maršićanina je na funkciji predsednika parlamenta, po izboru nove vlade, zamenio Predrag Marković (G17), koji s funkcije v.d. šefa države raspisuje predsedničke izbore za 13. jun 2004. godine

U prvom krugu, od 15 kandidata najviše glasova dobili su Tomislav Nikolić i predsednik DS Boris Tadić, koji pobeđuje u drugom krugu 27. juna i postaje predsednik Srbije.

U novembru 2006. godine promenjen je Ustav i donet Ustavni zakon, koji je predviđao da se izbori za predsednika Srbije moraju raspisati do kraja 2007. godine. Izbori su održani 20. januara 2008. godine. Među devet kandidata, u drugi krug ponovo su prošli Nikolić i Tadić. U drugom krugu 3. februara Tadić je ponovo pobedio i obezbedio drugi predsednički mandat.

Boris Tadić je u aprilu ove godine podneo ostavku i skratio svoj mandat, koji je trebalo da traje do februara 2013, kako bi 6. maja 2012. bili održani opšti izbori, a od 1990. i deseti po redu predsednički. Izbore je raspisala Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine i v.d. šefa države. U prvom krugu učestvovalo je 12 kandidata, a u drugi krug su treći put zaredom ušli Tadić (25,31 odsto glasova) i Nikolić (25,05 odsto), kao lider Srpske napredne stranke. Drugi krug se održava u nedelju, 20. maja.

Izvor: danas.rs