Tag Archives: rejting stranaka

istrazivanje-izbori-2014

Istraživanje Ninamedia: SNS 44.7%, DS 14.1%, SPS 12.6, DSS 7.1%, svi ostali ispod cenzusa

istrazivanje-javnog-mnjenja-izboriIstraživanje agencije„Ninamedija“ i TV Prva pokazalo da će samo četiri stranaka uspeti da pređe cenzus, i to SNS 44.7%, DS 14.1%, SPS 12.6, DSS 7.1%, dok bi sve ostale stranke ostale ispod crte.

Procenat podrške naprednjacima prema ovom istraživanju iznosi čak 44,7 odsto, a na drugom mestu, ali u velikom zaostatku, nalazi se Demokratska stranka, koju predvodi Dragan Đilas, i to sa 14,1 procentom glasova, što je daleko manje nego prethodnih godina. Interesantno je da je posrnulim demokratama za petama Socijalistička partija Srbije aktuelnog premijera Ivice Dačića, koja ima 12,6 odsto podrške anketiranih glasača, a solidan rezultat može očekivati još samo Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, koja će gotovo sigurno ući u Skupštinu Srbije, dok su ostale stranke podbacile i nalaze se ispod cenzusa.

istrazivanje-izbori-2014

Tadić će uticati na promene
Najnovije istraživanje „Ninamedije“ se takođe bavilo i izlaznošću na predstojećim parlamentarnim izborima, pa su tako rezultati pokazali da će čak 58,4 odsto ispitanika sigurno izaći na birališta, dok se 14,7 procenata izjasnilo negativno po tom pitanju. Interesantno je da je 15,4 odsto ispitanika bilo neodlučno – reklo je da će „verovatno glasati“, što će uticati na konačan procenat izlaznosti.

Više od 90 odsto anketiranih građana je, takođe, reklo da ne očekuje iznenađenja u rezultatima na parlamentarnim izborima. Ostalih desetak procenata nada se porastu rejtinga stranaka, a deo njih smatra da će se pojaviti i neka nova politička opcija koja će učestvovati u trci za poslanička mesta u republičkoj skupštini.

To se pre svega odnosi na bivšeg počasnog predsednika DS Borisa Tadića, koji je istupio iz stranke i čija bi nova partija mogla uticati na konačan redosled po broju osvojenih glasova, a pre svega na one stranke koje se nalaze oko cenzusa.

LDP: Nepouzdana istraživanja

Šef Centralnog izbornog štaba Liberalno demokratske partije Nenad Milić izjavio je danas, povodom istraživanja javnosti koje je sprovela agencija Ninamedia, da LDP neće dozvoliti da se izborna kampanja pretvori u zaluđivanje javnosti nepouzdanim i iskrivljenim anketama.

“Sva značajna istraživanja pokazuju da niko posle ovih izbora u Srbiji neće imati apsolutnu vlast i da je odličan izborni rezultat LDP garancija da se to neće desiti”, rekao je Milić u stranačkom saopštenju. Milić je istakao da sva relevantna istraživanja pokazuju da je LDP pre kampanje imao sedam odsto podrške birača i da mu je rejting povećan kada je počela kampanja.

“Na početku kampanje, istraživanja koja rade kredibilne agencije, kao i stručnjaci koja testiraju uverenja birača za potrebe izbornog štaba LDP, izuzetno su ohrabrujuća i daleko iznad rejtinga koji smo ranije imali”, rekao je Milić.

On je ukazao da je kao odgovor na rast rejtinga LDP usledilo objavljivanje nepouzdanih istraživanja u medijima bliskim vlastima.

Izvor: Kurir, RTV

rejting-stranaka

Rejting stranaka: SNS na vrhu, SPS popularniji od DS-a!

rejting-stranaka

Pobednik parlamentarnih izbora u Srbiji, ukoliko bi oni bili održani u nedelju, bila bi SNS sa 38,7 osvojenih glasova, druga bi bila SPS sa 13,4 podrške, a treća DS sa 12,1 odsto. DSS bi na tim izborima osvojila 8,3 odsto, LDP 5,1 odsto, URS 4,8 odsto, SRS 3,5, a Dveri 3,1 odsto.

Prema rezultatima tog istraživanja, izbore u 2013. godini u Srbiji očekuje 24 odsto ispitanika, da će ih možda biti smatra 38 odsto, a da ih neće biti misli 36 odsto ispitanika.

Kada je u pitanju Vojvodina, najveću podršku i tamo beleži SNS, sa 36,1 odsto, demokrate podržava 17,2 odsto Vojvođana, SPS 9,7 odsto, LSV 7,5 odsto, DS S 4,5 odsto, LDP 3,2 odsto…

Za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora je 41 odsto gradjana Vojvodine, tome se protivi 29 odsto, a da bi oni trebalo da budu održani na jesen smatra 23 odsto Vojvođana.

Izvor: Blic

faktor-plus-istrazivanje

Istraživanje Faktor Plus: Naprednjaci na 43 odsto, DS malo ispred SPS

faktor-plus-istrazivanje

Kada bi u nedelju bili održani vanredni parlamentarni izbori SNS bi osvojila 43 odsto glasova birača, a slede DS sa 17 i SPS sa 15 odsto osvojenih glasova, pokazuje najnovije martovsko istraživanje agencije Strateški marketing.

Prema ovim podacima, blizu 60 odsto građana bi se pojavilo na izborima, a cenzus bi prešli još LDP i DSS sa po pet odsto podrške.

Srpska radikalna stranka, koja je prošlog meseca bila na ivici cenzusa, sada je ispod cenzusa i ima tri odsto glasova, kao i URS i Savez vojvođanskih Mađara, dok stranka Dragana Markovića Palme ima dva odsto podrške. Na jedan procenat glasova su PUPS, LSV, Dveri i partije Vuka Draškovića i Velimira Ilića.

Da je najveći problem građana Srbije nezaposlenost, smatra čak 47 odsto ispitanika, devet odsto smatra da su male plate glavni problem, dok je pitanje korupcije najvažnije za sedam odsto građana. Da su ekonomija i pitanje Kosova najznačajniji, veruje samo šest odsto građana. Bez obzira na to, 43 odsto građana veruje da Srbija ide dobrim putem, dok 37 odsto ne misli tako. Zanimljivo je da su najveći skeptici po pitanju dobrog pravca Srbije glasači LDP i DSS. Ali i pored tog optimizma, 58 odsto ispitanika ne veruje da će im standard biti veći u narednoj godini, 21 odsto veruje da će naredne godine imati više para, dok 19 odsto smatra da će im biti gore.

Kada su u pitanju stavovi građana Srbije o Evropi, mišljenja su podeljena. Kada bi se danas organizovao referendum za ulazak Srbije u EU, 48 odsto glasalo bi za, dok bi protiv bilo 29 odsto građana. Ali, na pitanje kakvo je vaše mišljenje o EU, negativan odgovor ima 48 odsto građana, dok 22 odsto ima lepe reči za EU. Još lošije je prošao glavni pregovorač EU za Kosovo Ketrin Ešton o kojoj pozitivno mišljenje ima samo sedam odsto građana, dok 59 odsto ima negativno mišljenje o visokoj predstavnici Unije.

Najveći prijatelj Srbije, prema ovom istraživanju, ubedljivo je Rusija sa 43 odsto pozitivnih i 19 odsto negativnih odgovora, slede Nemačka sa 15 odsto pozitivnih i 53 odsto negativna, SAD sa devet odsto pozitivnih i 65 odsto negativnih, dok o NATO samo šest odsto građana ima pozitivno mišljenje, a 78 odsto negativno.

Izvor: Blic

cesid

Istraživanje CeSID-a: SNS na čelu, SPS i DS u borbi za drugo mesto

cesid
Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević izjavio je danas da istraživanja pokazuju da je u ovom trenutku Srpska napredna stranka daleko najpopularnija, a da je teško proceniti da li je na drugom mestu SPS ili DS.

SPS u procentima sada ima veću podršku birača nego što je imao na izborima, ali ne i po broju glasova.

Kako je dodao, sva istraživanja koja su rađena u poslednje vreme registruju mali broj od oko 30 odsto opredeljenih birača, a među neopredeljenim biračima u velikoj meri se nalaze oni koji su na prethodnim izborima glasali za DS.

Blagojević je istakao da male partije bolje vezuju uz sebe birače, nego velike i da imaju lojalnije biračko telo, jer velike stranke počinju da privlače birače tek kada se izbori raspišu, a da je ključni period 30 dana pred izbora kada počinje pravo opredeljivanje birača.

Prema njegovim rečima, izbora još nema na vidiku, “ali nam vanredni parlamentarni izbori uvek vise nad glavom”, zbog toga što u Srbiji nema, niti može da bude političke stabilnosti, jer svaku vladajuću većinu čini puno raznorodnih partija.

Blagojević je naveo da je rejting vlade dobar, a da bi njena rekonstrukcija mogla da se obavi da bi se očuvao rejting vlade i da može da znači personalne promene, ali i ukidanje pojedinih ministarstava.

On smatra da rekonstrukcija vlade ne isključuje izbore, ali da bi ona mogla na neko vreme da odloži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Blagojević je podsetio da bi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora bilo neophodno da prethodno bude raspuštena skupština i da skupštinu raspušta predsednik Republike na obrazloženi predlog vlade.

Do raspuštanja skupštine može da dođe ako parlament ne funkcioniše i ako je to stanje hronično, ali i u slučaju ako se jedna od partija povuče iz vlade, a da nije moguće ni na jedan drugi način formirati vladajuću većinu, objasnio je Blagojević.

On je takođe ocenio da je teže da dođe do prevremenih pokrajinskih izbora, nego do beogradskih.

“Do beogradskih izbora može najlakše da dođe iz prostog razloga što ključ tih izbora drže socijalisti”, dodao je Blagojević.

Iyvor: Novi magazin