Vojislav Šešelj, jedan od osnivača Srpske radikalne stranke, je rođen 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu. Porodica Šešelj potiče iz sela Maljeva Ljut u Zavali, koja je nakon Dejtonskog sporazuma pripala Hercegovini. Politički protivnici su dugo raspravljali o njegovoj nacionalnosti i poreklu. 1993. godine Istorijski institut SANU se bavio poreklom vođe radikala. Sa 17 godina pristupa Savezu komunista, od kojih je dobio poziv jer se istakao na omladinskoj radnoj akciji. Za samo dve i po godine je uspeo da diplomira prava u Sarajevu, a postao je i najmlađi doktor nauka u SFRJ sa 25 godina života. Titulu četničkog vojvode je dobio od popa Momčila Đujića u Sjedinjenim Američkim Državama na Vidovdan 1989. godine, da bi Đujić ovu odluku povukao 1998. godine, kada je Šešelj formirao vladu sa Socijalističkom partijom Srbije. 1984. godine je osuđen na 8 godina zatvora zbog rušenja države, da bi mu kazna kasnije bila smanjena na 2 godine, da bi u zatvoru na kraju proveo 22 meseca. Tada je robijao u Zenici, da bi 1990. godine ponovo bio uhapšen, jer je u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu popisivao dobrovoljce za odlazak u Knin: “Da se pokoljemo sa našom braćom Hrvatima”, zbog čega je proveo 16 dana u Padinskoj Skeli.
Nacionalistiko delovanje je nastavio i nakon izlaska iz zeničkog zatvora i sa svojim kumom Vukom Draškovićem 1989. godine, osniva političku stranku pod nazivom Srpska Narodna Obnova (SNO), a naredne godine je osnovao Srpski četnički pokret koji je ubrzo zabranjen. 23.2.1991. godine u Kragujevcu, sa Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku radikalnu stranku, čiji je prvi i jedini predsednik. U jesen 1991. godine je boravio na vukovarskom ratištu, kada je izjavio da nijedan ustaša ne sme živ da napusti grad. Njegovim zalaganjem 1992. godine je smenjen tadašnji premijer SRJ Milan Panić, a naredne godine opet njegovim zalaganjem i predsednik SRJ, Dobrica Ćosić. 1993. dolazi i do sukoba između Šešelja i Slobodana Miloševića, raspisuju se izbori na kojima radikali beleže prvi veći neuspeh. Prva žena mu je bila Vesna Tunić, sa kojom ima sina Nikolu (1984. godište), a sa drugom suprugom Jadrankom ima tri sina: Aleksandra (1993), Mihajla (1996), Vladimira (1998). Od sina Nikole ima dva unuka, Vojislava (2002) i Ljubomira (2004), čiji je kum na krštenju bio Tomislav Nikolić. Međunarodni sud u Hagu ga je optužio za podsticanje zločina protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja rata u januaru 2003. godine, da bi se Šešelj dobrovoljno prijavio i otišao u Hag 24. februara 2003. godine, gde se i dalje nalazi i očekuje završetak suđenja.
Na predsedničkim izborima 1997. godine, Vojislav Šešelj pobeđuje kandidata SPS-a, Zorana Lilića sa 50,61% osvojenih glasova, ali Republička izborna komisija poništava izbore zato što je izlaznost bila manja od 50%, 48,88%. Na ponovljenim izborima SPS kandiduje Milana Milutinovića, koji pobeđuje Šešelja u drugom krugu. 24. marta 1998. godine postaje potpredsednik Vlade Republike Srbije na čijem je čelu bio Mirko Marjanović. Nakon NATO bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, članovi Vlade iz SRS podnose ostavke zbog protivljenja potpisivanja ovog sporazuma.